11.7.2012

20 tapaa peitellä valhe

Viimepäivinä media ja virtuaalimaailma on kohissut Enkeli-Elisa -ilmiöstä Helsingin Sanomien julkaistua kuukausiliitteessään artikkelin, jossa tarinan ytimessä olevien Enkeli-Elisan ja hänen vanhempiensa koko olemassaolo asetettiin kyseenalaiseksi.

Totta vai tarua? Faktaa vai fiktiota? Siitä haluavat päästä perille niin kansalaiset kuin virkavaltakin (tosin oletan, että jälkimmäisen ryhmän kiinnostus rajoittuu tässä tapauksessa lähinnä julkaistussa kirjassa raportoitujen väkivallantekojen ja itsemurhan todenperäisyyden selvittämiseen, joten tämä ei tarjonne kummoisia vastauksia ensimmäiselle ryhmälle).

Kuva: sxc.hu
Koko tapaus on monessakin mielessä absurdi ja samalla ehkä juuri siksi niin monelle kuitenkin kutkuttavan mielenkiintoinen, mutta ei siitä sen enempää. Tapaukseen palataan vielä varmasti vähintäänkin esimerkkitapauksena monen tieteenalan keskustelussa.

Aamulehti tiedusteli kohun keskiössä olevalta kirjailijalta todisteita, jotka hän on luvannut esittää valheiksi epäiltyjen väitteittensä tueksi myöhemmin syksyllä. Kirjailija vastasi: "Katsotaan nyt, onko edes mitään tarvetta esittää niitä"

Inspiroiva tositarina

Tämä julkisuudessa ollut tapaus ja siitä lukemani artikkelit sekä yllämainitsemani siteeraus nosti esiin mielessäni kauan pyörineen ajatuksen. Juteltuani muutaman ihmisen kanssa, sain lopulta inspiraation kirjoittaa bloggauksen valehtelemisesta.

Ja vaikka en nyt sen tarkemmin yksilöi alla olevan tekstin taustoja tai sen syntyyn vaikuttaneita henkilöitä, toivon, että se toimisi ihmisille silmien avaajana ja keskustelunherättäjänä kaikenlaista ympärillämme vallitsevaa vilppiä ja valheellisuutta vastaan.

Yhdistetään voimat ja paljastetaan valehtelijat!

20 tapaa peitellä valhe

1. Kiistä valehtelusyytös ponnekkaasti ja sanakääntein, joita käyttäessäsi et joudu varsinaisesti etkä tarkalleen ottaen oikeastaan puhumaan totta.

2. Toista valhe mahdollisimman lyhyesti ja ytimekkäästi. Varmista kuitenkin samalla, että et tule tässä vaiheessa kertoneeksi asiasta lisätietoja, jotka saattaisivat aiheuttaa lisäkysymyksiä.

3. Pöyristy siitä, ettei pelkkää sanaasi uskota.

4. Pöyristy erityisen voimakkaasti siitä, että sinun uhrautuvuuttasi, tarkoitusperiäsi, hyvyyttäsi ja erinomaista suoraselkäisyyttäsi saatetaan näin kavalasti asettaa kyseenalaiseksi.

5. Viittaa muihin, jotka ovat kanssasi samaa mieltä (mieluiten vaikutusvaltasiin tahoihin, joilta asiaa ei voi tarkistaa)

6. kerää joukko pelkkään sanaasi uskovia todistamaan omalla sanallaan, että pelkkää sanaasi voi uskoa. Jos ketään sanaasi uskovia henkilöitä ei löydy, voit itse keksiä heitä tai esiintyä sellaisina (toimii varsinkin virtuaalimaailmassa).

7. Siirrä kaikkien huomio yllättäen puskan takaa kimppuusi käyneeseen "hyökkääjään" (valheesi epäilijä) sekä hänen tai häneen tavalla tai toisella liitettävän tahon tekemiin vääryyksiin. Myös muut kuin asiaan liittyvät vääryydet ovat hyödyllisiä.

8. Painota joka käänteessä joutuneesi kohtuuttoman vainon ja kiusaamisen kohteeksi. Julista tämä kovaan ääneen turuilla ja toreilla sanaasi uskovien säestyksellä aina, kun mahdollista.

9. Kohdatessasi kysymyksiä, vastaa asian vierestä tai kokonaan aiheen ohi. Ohjaa keskustelu valheen ytimestä sivuraiteille. Kuulijoiden hölmistyneistä ilmeistä saa plussaa.

10. Säilytä rauhallinen perusilme, jähmetä kehosi ja puhu tasaisella äänellä. Älä paljasta ajatuksiasi ilmeillä, eleillä äläkä äänensävyllä. Luota tasaisen sanatulvan puuduttavuuteen. Seuraa kuitenkin katseellasi herpaantumatta keskustelukumppaniasi, jotta huomaat heti mahdolliset epäilyksen merkit. (Jos ilmeettömyys on ylivoimaista, anna kontrollin herpaantua täysin ja yliammu kehollinen viestintä täysin.)

11. Kerro kaikissa mahdollisissa medioissa, että kaipaat yksityisyyttä ja haluat välttää median huomiota.

12. Käytä kaikki medialta saamasi huomio henkilökohtaisten tunteittesi ja kokemasi vääryyden esille tuomiseen. Vältä sanatulvalla varsinainen asia, suorat kysymykset ja niihin vastaaminen.

13. Paina mieleesi ilmoille päästämäsi asiat mahdollisimman tarkasti, jotta osaat toistaa ne myöhemmin samanlaisina. Tämä on kinkkinen juttu ja vaatii paljon harjoittelua. Vaihtoehtoisesti: suolla niin paljon ristiriitaista selostusta niin moneen eri paikkaan, ettei niistä ota selvää enää se kuuluisa vanha Erkkikään.

14. Estä kaikin mahdollisin keinoin toimintaasi kriitisoiva keskustelu. Erityisesti on syytä hyödyntää tukiverkostoa, jotta mielikuva sinusta viattomana uhrina säilyy. Tässä ovat kaikki keinot sallittu - vain mielikuvitus kattona.

15. Jos et muuten onnistu harhauttamaan kysyjää, vetoa ylempiin tahoihin, jotka kieltävät tai estävät sinua antamasta suoraa vastausta. Tähän soveltuvat yhtälailla todelliset kuin kuvitellutkin auktoriteetit - ehdottoman tärkeää on kuitenkin varmistaa niiden yleisluontoisuus (hyödynnetty auktoriteetti ei saa olla yksittäishenkilöiksi identifioitavissa: esim. "poliisit" on ok, nimeltä mainittava rikoskomisario - ei hyvä).

16. Älä todistele valhetta tarkistettavilla väittämillä. Jos kuitenkin olet jostain syystä näin mennyt tekemään, kiistä yksiselitteisesti tarkistettujen väittämien kaikkinainen merkitys valheen todisteena.

17. Älä ikinä tee lupauksia valhettasi totuudeksi todistavien asioiden esittämisestä. Mutta jos kuitenkin hetkellisessä megalomanisessa mielenhäiriössä sattuisit sellaista tekemään, toimi seuraavasti:
A) aseta lupauksen toteuttamiselle näennäisen yksinkertaiset mutta käytännössä mahdottomat ehdot (extrapisteitä ehdoista, joiden täyttyminen edellyttäisi valheesi olevan totta).
B) pelaa aikaa - mitä hullunkurisempi selitys viivästykselle on, sitä enemmän aikaa saat pelattua.
C) toivo ja luota siihen, että kaikki unohtavat tekemäsi lupauksen.
D) jos lupaus ei unohdu, ilmoita ykskantaan ettei sen toteuttaminen ole viivästyksen tai muiden projektin vaiheiden vuoksi tarpeellista. Muita perusteluja ei tarvita.
E) jos ytimekkäästä vakuuttelusta huolimatta lupauksen täyttämistä kuitenkin vaaditaan, palaa takaisin kohtaan A.

18. Mikäli olet valheenpeittelyprojektin edetessä erehtynyt askartelemaan valheesi tueksi fyysisiä todisteita, potkaise välittömästi itseäsi nilkkaan rangaistukseksi amatöörimäisyydestä. Fyysinen todiste voi tuntua hetken aikaa vakuuttavalta, mutta se kääntyy helposti sinua vastaan. Kadota se, anna se pois, tuhoa se, kiistä sen olemassaolo, syö se, väitä vaikka ufojen siepanneen sen - - ihan mitä tahansa! Kunhan sitä ei hyödyttömäksi käytyään enää kukaan, koskaan, missään pääse näkemään saati tutkimaan lähemmin.

19. Muuntele yksityiskohtia pieninä annoksina. Takinkäännön huomaavat kaikki, puolihuolimattomaan lipeiden oikaisuun ei kukaan kiinnitä huomiota vaikka lopulta koko takki olisikin tipotiessään.

20. Älä lannistu! Jos kaiken valheenpeittelyprojektisi eteen tekemäsi kovan uurastuksenkin jälkeen löytyy joku, joka vielä epäilee tai yrittää paljastaa valheesi, ei hätää! Jatka projektia sinnikkäästi kohdasta 1. Epäilijöiden määrällä tai perusteluilla ei lopulta ole valheen tai sen peittelyprojektin kannalta minkäänlaista merkitystä. Tärkeintä on, että uskot itse itseesi.

Tämä kirjoitus on fiktiivinen kuvaus todellisista ihmisistä todellisissa tilanteissa.


Creative Commons -lisenssi
Siteeraa, kopioi ja lainaa, mutta muista merkitä lähde:
adamsonsgrunter.blogspot.com

16 kommenttia:

JW kirjoitti...

Loistava teksti! Voimia Adamsonile <3

Anonyymi kirjoitti...

voimahali <3

Anonyymi kirjoitti...

Jaksamista ja rutistus <3

Anonyymi kirjoitti...

Muistathan Adamson, että tärkeintä on kaikessa on päämäärä, ei se millä keinoin se saavutetaan <3 Teet tärkeää työtä <3 Paljon voimia <3

Adamson's Grunter kirjoitti...

*repee nauramaan tulleille kommenteille*

Tämä kommenttilaatikkohan heijastelee todellisuutta vaikka fiktiota onkin! Kiitos kannustuksesta! :D

Adamson's Grunter kirjoitti...

Ja viimeisimmälle Anonyymille kommentoijalle:

Olet aivan oikeassa! Valehtelu on niin laajalle yhteiskunnassa levinnyt ilmiö, että sitä vastaan täytyy taistella.

Lähes kaikille on joskus valehdeltu tai ainakin jokainen tuntee jonkun valehtelun uhrin. Se koskettaa meitä kaikkia.

Edes mediassa ei aina huomata valehtelemista vaikka siellä töitä tekevät toimittajat ammattilaisia ovatkin. Kaikki kuitenkin tietävät, että valehtelua tapahtuu sielläkin, koska ei toimittajatkaan ehdi aina olla tarkkana.

Siksi valehteluun pitää puuttua ihan jokaisen!

Jenni Emilia kirjoitti...

Ihan loistava!

Anonyymi kirjoitti...

Tuo viimeinen lause kruunasi koko komeuden. Mahtava!

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka jotku sua yrittäiski mustamaalata, uskon silti suhun ja kirjotukseesi!

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli aivan mahtava, olet nero!

Kattila-Mauri kirjoitti...

"Tämä kirjoitus on fiktiivinen kuvaus todellisista ihmisistä todellisissa tilanteissa."

Huomenna se on todellinen kuvaus fiktiivisistä ihmisistä fiktiivisissä tilanteissa. Nimet ja kaikki on todelliset. Vaan ensi viikolla siitä tulee todellinen kuvaus fiktiivinen kuvaus todellisista ihmisistä fiktiivissä tilanteissa. Tietyin todenmukaisin lisäyksin. Nimet on tietty fiktiivisiä, urpot!! Katsotaan kymmenen uutisten jälkeen, onko edes tarvetta todistaa väitteitäni (päätän itse siitä tarpeesta).

Anonyymi kirjoitti...

Siis en tajuu mitä ihmiset oikein epäilee, ne on unohtanu tän OIKEAN tarkoituksen... siis mitä välii vaikka ois keksitty?! Taitaa ite olla koulukiusaajia. Kauheesti voimia ja jaksamista, muista lomaillakin! Oot sen ansainnu!<3<3

Anonyymi kirjoitti...

Voimia sulle <3 Tää on raskas tie mille oot lähtenyt, ja epäempaattiset vastaanväittäjät seuraavat sua kuin hai laivaa. Älä välitä niistä! Ota rennosti, olet tehnyt upeaa työtä. <3

Adamson's Grunter kirjoitti...

Projekti etenee hienosti tastaista tahtia.

Nyt olemme vaiheessa 18, vaihe 19 työn alla ja viimeistään elokuussa pääsemme vaiheeseen 20.

Anonyymi kirjoitti...

Pitäiskö meidän perutaa Valehtelijoiden verkko ry ajamaan tätä tosi tärkeetä asiaa?

Anonyymi kirjoitti...

Ihan huippu teksti ! :D