13.7.2012

Enkeli-Elisa: Sukellus valheen ytimeen

Aiemmassa bloggauksessa, 20 tapaa peitellä valhe, kirjoitin Enkeli-Elisa -tapaukseen liittyvästä tapahtumaketjusta kieli poskella parodioiden.

Samalla halusin kuitenkin käsitellä Enkeli-Elisaan liittyen ja sitä esimerkkinä käyttäen vakavaa aihetta: Nimittäin sitä, millaisilla mekanismeilla valehtelijat rakentavat sumuverhoja valheidensa ympärille. Niitä "työkaluja", joiden avulla manipuloivat ja häikäilemätöntä valtaa käyttävät ihmiset huijaavat ja käyttävät muita hyväkseen.

Jokainen valehtelee joskus. Jollei muuten, niin tahtomattaan tai itselleen. Pienissä valheissa käytämme valheen suojana vain joitain aiemmin luettelemistani kohdista, isoissa valheissa useita. Mitä isompi valhe, sitä suurempi työ sen peittämiseksi on tehtävä. Sitä paksumpi sumuverho sen suojaksi on koottava, jotta vallankäytön kohde eksyisi pyörimään sumuun ripoteltujen hämäysten joukkoon eikä löytäisi tietään sumuverhon toiselle puolen, valheen ytimeen.

Kuva: falcon0125 (CC BY-NC-SA 2.0)

20 kohdan luettelossa nostin näkyviksi näistä sellaiset, joiden huomasin jo toteutuneen Enkeli-Elisan tapauksessa netissä selaamieni blogien ja uutisten perusteella.

Bloggauksen jälkeen kiinnostuin aiheesta ja jäin pohtimaan sitä syvemmin. Luettuani netistä lisää tietoa huomasin, että 20 kohdan listani onkin vain luuranko käytössä olleista sumutuskeinoista.

En ajatellut kuitekaan bloggaavani asiasta sen enempää. Kunnes pari päivä sitten katsoin haastattelun, jonka MTV3:n 45 minuuttia teki Enkeli-Elisa -tarinan epäillystä huijarista, Minttu Vettenterästä. Se aukaisi aivan uuden Pandoran lippaan!

Enkeli-Elisan tapaus on esimerkki, joka paljastaa uskomattomalla ja pelottavallakin tavalla, miten tuhoisia valheita rakennetaan, viedään läpi ja käytetään aseina kanssaihmisiä vastaan. Samanlaisia keinoja ja merkkejä löytyy monenlaisista valheista - ikään kuin hälytyskelloina, jos pysähdymme huomaamaan ne.

Koska valheet ja vallankäyttö ovat mielestäni yhteiskunnassa ja ihmissuhteissa pahuuden ja tuhon peruspilareita, enkä löydä muualta tekstejä, joissa pohtimani asiat olisi nostettu tässä tilanteessa esiin, päätin kirjoittaa aiheesta sarjan blogipostauksia aiheen avaamiseksi keskustelulle.

Tekstien kirjoittaminen, viimeistely ja ennen kaikkea tietojen varmistaminen mahdollisuuksieni mukaan kestää hetken, joten julkaisen bloggaukset sitä mukaa, kun saan ne valmiiksi. Pyydän siis kärsivällisyyttä. Toivottavasti palaat seuraamaan, mitä kaikkea sumun seasta ja lopulta sen takaa löytyy. :)


Creative Commons -lisenssi
Siteeraa, kopioi ja lainaa, mutta muista merkitä lähde:
adamsonsgrunter.blogspot.com

Ei kommentteja: