15.7.2012

Enkeli-Elisa: neljä vaihtoehtoa todellisuudesta

"Mitä poliisitutkinnan kohdistuminen Minttu Vettenterään muka todistaa?"

Edellinen postaukseni oli epäselvä, myönnän! Leikitäänpä siis ajatusleikki neljästä vaihtoehtoisesta todellisuudesta ja niiden suhteesta poliisin toimiin Enkeli-Elisan tapauksessa:

1: Tapahtumat totta ja henkilöt totta 
  • Poliisin selvittää ja aloittaa mahdolliset tutkinnat kirjassa kuvatuista rikoksista (kohteena kiusaajat, Elisan koulun opettajat, rehtori, kaupungin viranomaiset ym mahdollisiin laiminlyönteihin syyllistyneet).
  • Lisäksi tajuton jälkiselvittely: Julkisen Sanan Neuvosto, Helsingin Sanomien oikaisu, mahdolliset korvausvaatimukset (Minttu Vettenterä, BoD, kirjakaupat) jne.

2: Tapahtumat mielikuvitusta mutta henkilöt totta  
  • Kirjan sisällössä ei aihetta rikostutkintaan.
  • Todellisen Elisan koulutoverit, heidän vanhempansa, opettajat, rehtori, kouluviranomaiset ja kaikki tavalla tai toisella kirjassa esiintyneet pahat ihmiset nostavat kunnianloukkaussyytteet Minna Vettenterää sekä Miksua ja Riikkaa vastaan.

3: Tapahtumat totta mutta henkilöt mielikuvitusta
  • Mahdoton vaihtoehto. (Mielikuvitusolennoille ei tapahdu todellisia tapahtumia.) Ei voi tutkia.

4: Tapahtumat mielikuvitusta ja henkilöt mielikuvitusta
  • Kirjan sisällössä ei aihetta rikostutkintaan. 
  • Kunnianloukkaussyytösten saralla ikuinen hiljaisuus.
  • Poliisi aloittaa selvitykset siitä, onko Minttu Vettenterää syytä epäillä rikoksesta.

Vettenterän mukaan oikea vastaus oli aluksi ykkönen... 
...sitten se olikin vaikkapa kakkonen! 
... Kolmosta odotellessa.




Creative Commons -lisenssi
Siteeraa, kopioi ja lainaa, mutta muista merkitä lähde:
adamsonsgrunter.blogspot.com

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

En usko tuon ykkösvaihdoehdonkaan johtavan mihinkään anteeksipyyntöihin HS:n taholta.
HS:n juttu jätettiin viisaasti avoimeksi sen suhteen, onko Elisaa vai ei. Kerrottiin vain, miltä todisteet näyttävät. Myöhemminkin lehdessä on lähinnä kerrottu, mitä kaikkea vaihtoehtoja MV:lle esitettiin todisteiden esittämiseksi ja kuinka tämä niistä kieltäytyi.

Vaikka MV:n tarina olisi tosikin, niin hän on nyt pelannut peliään niin epäviisaasti, että kriitikkoja jää huomattava määrä, vaikka hän juhlisi elokuussa kertoneensa totta.

Ensinnäkin ihmiset jäisivät epäilemään, että MV synnytti sitten todisteiden pimittämisellä tahallaan kohun kirjansa markkinoinnin edistämiseksi. Teinin järkyttävässä itsemurhatapauksessa tämä ei tuntuisi lainkaan fiksulta ja saisi ihmettelemään Elisan vanhempien roolia.

Toiseksi Vettenterä on jo nyt myöntänyt valehdelleensa mm. kuolinpäivästä - tai siis esittäneensä muunneltua totuutta ja antaneensa isojen tiedotusvälineiden esittää fiktionsa faktana ilman oikaisupyyntöjä. Lisäksi hän on alkanut siivota blogeistaan ja Facebookista omia kirjoituksiaan, joista ei todellakaan käy ilmi, että fiktiota olisi edes hippunen mukana.

Kolmanneksi MV:n omakustanne on saanut nyt rankkaa kritiikkiä, joka ei perustu pelkästään siihen, onko tarina totta vai ei. Kirjassa on selvästi yliromantisoitu itsemurhaa vaarallisella tavalla, henkilöt on esitetty hyvin kliseisinä ja samalla suulla puhuvina ja kielentutkijaa myöten on havaittu MV:n kömpelöt kielivirheet.

Ja neljänneksi on tämä kiireellä kokoon pykätty merkillinen yhdistys, josta luvataan Ghostbustersina putkahtaa paikalle heti, jos jossain päin Suomea joku kiusaa koulussa toista... Tosin toiminta on tähän asti jäänyt jäsenmaksunsa maksaneillekin hämäräksi, kuten joku heistä valittikin omalla nimellään Facebookissa.

Eli ei MV saa kaikkea korkojen kera takaisin, vaikka hän nyt sitten pystyisikin osoittamaan, että hänen fakta-fiktiollaan on jokin (hatara) totuuspohja olemassa.